Da li vam se dešava da vam, šta god pokušavali, sve biljke neprestano venu? Ovo se dešava iz razloga što mnoge biljke zahtevaju veoma specifične uslove za opstanak, pa ako vam je stan iole zamračen – može biti dovoljno da propadnu. Pojedine nehotično previše zalijemo, druge nedovoljno; jednim treba sipati vodu u zemlju, drugim u tacnu, treće samo prskati po listovima… Glavni problem nastaje kad nam se biljka u cvećari svidi vizuelno, pa je kupimo a da se sa cvećarem nismo ni konsultovali kakve uslove iziskuje. Da bismo vam iole pomogli, izdvojili smo 7 biljaka koje su veoma jednostavne za uzgoj u svakom domu…

Dracena 

Rodu dracene pripada preko 40 vrsta biljaka, pretežno drvenastih i žbunastih, dok je kod nas najzastupljenija Dracaena Marginata. Iako je početno manje drvo, u toku godina može porasti nekoliko metara. Dracena traži veliku količinu svetlosti, ali joj ne prija direktno sunce. Podnosi neredovno zalivanje. Možete je zalivati jednom u 7 do 10 dana. Dracena predstavlja i jednog od najefikasnijih čistača vazduha u zatvorenom prostoru. Proizvodi kiseonik, ali i oslobađa kapljice koje skupljaju štetne vazdušne materije, smanjujući količinu prašine do čak 20%.

Fikus

Izrazito upečatljiv po većim ili manjim, ali po velikom broju zelenih listova, fikus zahteva dve stvari – dovoljnu količinu vlage i toplote. Treba ga staviti u polusenku iz koje ga ne treba pomerati jer se to uvek završi njegovim propadanjem. Nemojte ga stavljati blizu ulaznih vrata, klima-uređaja i radijatora. Kako biste znali kada treba da ga zalijete, jedna od tehnika je da podignete saksiju. Ako je lagana, znači da je zemlja suva i da joj je neophodno zalivanje. Jednostavno, podignite saksiju nakon zalivanja da osetite težinu, pa ćete vrlo lako uočiti razliku kada je podignete nakon nekoliko dana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BloombellasPH (@bloombellas)

Maranta 

U narodu znana i kao biljka molitva ili molitvena biljka, maranta je dekorativna zbog svojih prošaranih listova na kojim dominiraju linije ljubičastih nijansi. Zahteva osunčanu prostoriju, ali ne i direktno sunce. Voli vodu, pa je treba redovno zalivati. Zemlja u saksiji nikada ne treba da bude suva, ali ne treba ni da u njoj da “pliva”. Njeni listovi se podižu i spuštaju, pa odatle i izraz biljka molitva – jer izgleda kao da se moli.

Comments