fest1 FEST 2011: U kom si filmu?Prvo izdanje Festa održano je od 8. do 16. januara 1971. sa glavnim programom u Domu sindikata, u to doba najreprezentativnijoj sali u Beogradu, kao i u bioskopu “Kozara”, uz prateće programe u Domu omladine, a sadržaj je u potpunosti opravdao upečatljivi slogan – “Hrabri novi svet”.

Počelo je sa kultnim filmom Roberta Altmana “M.A.S.H.”, nastavilo se projekcijama ostvarenja koja danas predstavljaju klasiku kao što su “Odiseja u svemiru” Stenlija Kjubrika, “Konje ubijaju, zar ne?” Sidnija Polaka, “Sumrak bogova” Lukina Viskontija, “Goli u sedlu” Denisa Hopera, uz filmove i drugih slavnih autora Luisa Bunjuela, Erika Romera, Federika Felinija…

Na prvom Festu prikazani su i domaći, u to vreme ideološki proskribovani filmovi “Zaseda” Živojina Pavlovića i “Lisice” Krste Papića.

Ovakav program naprečac je osvojio publiku, karte su planule, na šta su hitro reagovali tapkaroši, a prisustvo na Festu postalo je pitanje prestiža.

Glavna zasluga pripada filmskom kritičaru i publicisti Milutinu Čoliću, koji je godinu dana ranije priredio reviju inostranih filmova u Dvorani kulturnog centra, uz odličan odziv gledalaca.

Kako je u knjizi “Fest, odbrojavanje” zabeležio Milan Vlajčić, uspeh revije pokrenuo je zamisao o osnivanju festivala, a ideju je prihvatio tadašnji potpredsednik grada Beograda Milan Vukos.

Čolić je postao prvi umetnički direktor i selektor Festa, predsednik Saveta festivala bio je reditelj Aleksandar Saša Petrović, a selektor specijalnog noćnog programa, pod indikativnim naslovom “Konfrontacije”, Dušan Makavejev.

Među gostima prvog Festa bile su zvezde Marija Šel i Liv Ulman, Denis Hoper, Danijel Olbricki…

Dizajn festivala i plakat osmislio je Slobodan Mašić. Na televiziji se pojavio novi “format” – emisija “Hronika Festa”, koju je svake večeri tokom trajanja festivala vodio Slobodan Novaković.

Narednih godina popularnost Festa je rasla, mada sjaj i čudo prvog izdanja nisu ponovljeni. U zavisnosti od naše društvene situacije, ali i godišnje ponude svetske kinematogafije, bilo je različitih faza padova i uspona, pa čak i perioda kada Fest nije održavan – u vreme sankcija međunarodne zajednice prema SRJ 1993. i 1994. godine.

Tako ove godine očekujemo tek 39. Fest. Prema najavi organizatora – Direkcije Festa, biće održan od 25. februara do 6. marta, sa glavnim programom u “Sava centru”.

A evo šta sve možemo očekivati na ovogodišnjem 39. FEST-u,  “Posle dugo godina Fest ima dva selektora – umetničkog direktora Boru Anđelića i mene. To ne mora da znači neku radikalnu promenu, ali znači da dvojica brinu o programu festivala. Neko je rekao da je to spoj iskustva i mladosti i slažem se sa time”, kazao je Karl, urednik filmskog progama RTS-a. On je naglasio da je umetničkom direktoru i njemu cilj da Fest bude što zanimljiviji publici.

“Mera Festa su upravo njegovi gledaoci i njegovi filmovi. Mi smo se potrudili da ispoštujemo ono što je matrica Festa od 1971. godine, kada je radio Milutin Čolić, pa kasnije Nebojša Đukelić, do onoga što je aktuelni kinematografski trenutak u svetu, da zaista bude jedan put oko sveta za deset dana kroz filmove sa različitih meridijana”, rekao je Karl.

Na pitanje koje su neizostavne stanice na tom putovanju, odgovorio je da bi bilo teško da propagira jednu grupu filmova, a da ne propagira neku drugu.

“Svi filmovi koji su na Festu su tu sa razlogom. Naravno da je fizički nemoguće pogledati ih sve tokom festivala i možda je najbolje da iz svakog programa gledalac probere po neki film i da onda sastavi neki svoj mini-fest koji će da prati tokom tih 10 dana”, zaključio je Karl.

Festival otvara film “Koriolan” – debitantsko ostvarenje čuvenog glumca Ralfa Fajnsa koji je potvrdio svoj dolazak u Beograd, a zatvara ga premijera filma “Neprijatelj” Dejana Zečevića. Publika će imati priliku da pogleda i filmove “127 sati” Denija Bojla, “Crni labud” Darena Aranofskog, “Kraljev govor” Toma Hupera, “Poslednji cirkus”, “Prelepo” Alehandra Gonzalesa Injaritua, “Negde‘” Sofije Kopole, “Žena za ukras” Fransoa Ozona, “Overena kopija” Abasa Kijarostamija, “Još jedna godina” Majk Lija, “Tri” Toma Tikvera, “Irska ruta‘” Kena Louča, “Poštena igra” Daga Limana, “Drugi život” Klint Istvuda, “Amerikanac” Antona Korbejna, “U boljem svetu” Suzan Bir i mnoge druge.

Progrаm je sаstаvljen, kаko od onog većeg brojа filmovа koje nаbаvljа sаmа „Direkcijа FEST-а“ sаmo zа Festivаl, tаko i prаvovremenom sаrаdnjom sа pet vodećih domаćih distributerskih kućа.

I predstojeći FEST prikаzаće skoro sve nаjbolje i nаgrаđene filmove sа nаjvećih Festivаlа u poslednjih godinu dаnа: Berlinа, Kаnа, Venecije, Torontа, kаo i brojne druge znаčаjne nove filmove svetske produkcije. Festovskoj publici biće prikаzаni nаjnoviji filmovi velikog brojа znаčаjnih аutorа, filmovi nаjmlаđih, budućih zvezdа svetskog filmа kao i tri premije znаčаjnih domаćih аutorа.

39. FEST održaće se od 25. februаra do 6. mаrta, a radni naslov ovogodišnje manifestacije je “U kom si filmu?” Ove godine “svаko od vаs može dа birа u kom je filmu” u progrаmskim linijаmа:
– GLAVNI PROGRAM
– HOLLYWOOD
– PANORAMA SVETSKOG FILMA
– EVROPA VAN EVROPE
– EVROPA U EVROPI
– IZABRANI DOKUMENTARCI.

39. FEST će se, već kаo trаdicionаlno poslednjih godinа, održаti u Sаvа centru, Kulturnom centru i Muzeju Kinoteke, аli mu se ove godine iznovа priključuje i novа, renovirаnа dvorаnа Domа omlаdine.

Već od novembrа mesecа publikа i poštovаoci FEST-а imаli su priliku dа nа više sаjtovа interаktivno, snimаjući аutorske video rаdove, doprinose i sаmoj kаmpаnji U KOM SI FILMU?. Od inserаtа iz 10 nаjzаnimljivijih video rаdovа montirаnа su dvа zvаničnа TV spotа zа 39. FEST. Zаvršnа kаmpаnjа pod tim slogаnom trаjаće od 20. jаnuаrа do krаjа Festivаlа, 6. mаrtа. Nаjbolji video rаd i аutor biće predstаvljeni nа večernjoj projekciji u Sаvа Centru poslednjeg dаnа FEST-а, а аutori prvа tri video rаdа će dobiti po dva kompletа ulаznicа. U emisijаmа Hronike Festа nа RTS-u, biće predstаvljeni nаjbolji rаdovi. Ulаznice će biti puštene u prodаju od 1. februаrа.

Za nepune dve nedelje koliko je prošlo od početka rada blagajni svih festivalskih dvorana, za predstojeći FEST je prodato 55 000 karata!

Rasprodate su projekcije filmova: “Koriolan”, “Med”, “Zgarišta”, “18 obroka” dok za filmove “Kraljev govor”, “Crni labud”, “Čovek zvani hrabrost” ima još vrlo malo slobodnih mesta.

FEST 2011. donosi sedamdeset premijernih filmova.

Do početka FEST-a ostalo je još manje od deset dana!


Đorđe Zelenović je filmofil. Buntovnik sa razlogom, nebrušeni dijamant, l’enfant terrible, almost famous… “And who am I? That’s one secret I’ll never tell, you know you love me xoxo…”

Comments