Bez obzira na to da li ste trenutno zaljubljeni ili ne, ove priče opominju nas da veru u pravu ljubav nikad ne smemo izgubiti. Ljubav za ceo život itekako je moguća. Ovo su samo neke od najlepših ljubavnih priča ikada.

Romeo i Julija –  Suvišno je i govoriti bilo kakve detalje o njima, jer zasigurno svi znaju njihovu priču. Ovaj par je sinonim za ljubav. Vilijem Šekspir (William Shakespeare) nije ni slutio da će baš njegovi junaci istoimene tragedije postati najpoznatiji ljubavni par u svetskoj književnosti. Njihova veza do krajnosti je idealizovana, dok je njihova smrt bila nužna da bi se savladale ljudske slabosti i pomirile zavađene porodice. Na njihovoj tragediji zasniva se teza da ljubav pobeđuje mržnju.

romeo i julija Najlepše ljubavne priče u istoriji i svetskoj književnosti

Odisej i Penelopa – Samo najhrabriji mogu podneti žrtvu, kao što je ovaj par to učinio. Odisej je deset godina bio u Trojanskom ratu, a zatim još deset godina proveo zarobljen dok se nije vratio na Itaku. Tokom tih dugih dvadeset godina njegova verna Penelopa odbila je 108 prosaca koji su želeli da zauzmu mesto njenog muža. Odisej je podjednako bio posvećen, odbio je čaroban eliksir večne ljubavi i mladosti da bi mogao da se vrati kući svojoj ženi i sinu. Njihova priča uči nas da nikada ne zaboravimo na činjenicu da pravu ljubav vredi čekati.

penelopa i odisej Najlepše ljubavne priče u istoriji i svetskoj književnosti

Salim i Anarkali – Sin velikog mogulskog cara, Akbara Velikog, zaljubio se u prelepu kurtizanu – Anarkali. Opčinila ga je svojom lepotom na prvi pogled. Car, naravno, nije odobravao ovu vezu , priređivao im je razne pakosti, pretio, samo da bi uništio njihovu ljubav. Salim odlučuje da se suprotstavi svom ocu i objavljuje mu rat. Mlad i neiskusan, biva poražen i osuđen na smrt. Čuvši za to, Anarkali se odriče svoje ljubavi i biva zatočena samo da bi spasla Salima. Salim joj pokazuje tunel kojim je pobegla i nikad se više nije vratila. Salim je do kraja svog života voleo Anarkali, a njegove poslednje reči bile su upućene upravo njoj.

Salim i Anarkali Najlepše ljubavne priče u istoriji i svetskoj književnosti

Comments