Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Peti dan “Slobodne zone”

Peti dan “Slobodne zone”

U prepunoj sali Doma omladine projekciji filma “Djeca” je prisustvovao i jedan od aktera filma Nikola Đuričko i direktor fotografije Erol Zupčević, dok je za film “Hana Arent” tražena karta više, ne samo za današnju projekciju, već i za reprizu koju će publika moći da pogleda na “Slobodnoj zoni na bis” 8. novembra u 21h u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Na poslednjim “Noćnim razgovorima”, koji su inspirisani filmom “Hana Arent”, moderator Ivan Milenković nastojao je da pojam zla definiše kao političku kategoriju zanemarujući metafizičku i teološku pozadinu tog pojma.

Profesor Fakulteta za medije i komunikaciju Obrad Savić prihvatio je ovakvu vrstu karakterizacije govoreći da pojam zlo nosi teško breme iz hrišćanske tradicije. Pored toga, Savić je dodao da Hana Arent posmatra zlo kao politički projekat: “Njen pojam ‘zla’ je politički, još uže, to je institucionalni pojam.”

Odgovarajući na pitanje moderatora Milenkovića da li je banalnost odsustvo sposobnosti da se misli, profesorka Fakulteta političkih nauka Daša Duhaček istakla je značaj pojma rasuđivanja u delu Hane Arent, govoreći da taj pojam predstavlja vezu između mišljenja i delanja (teorije i prakse). “Kod Hane Arent ne postoji unutrašnja sloboda, ona se jedino može ispoljavati u činu, delanju i javnom prostoru”, dodala je Duhaček.

Profesor Fakulteta političkih nauka Đorđe Pavićević podvukao je značaj pojma mišljenja u javnom prostoru, ističući da zlo nije nikakva demonska manifestacija već “da bi se zlo dogodilo, ljudi moraju biti glupi, verovati u autoritet, i ako postoji sistem sa željom da kontroliše unutrašnji život građana, radikalizacija zla postaje neminovna.”

Svi učesnici su se složili da filozofska ostavština Hane Arent nameće čitav niz pojmova i otvorenih pitanja, među kojima je i pojam odgovornosti. “Čitava odgovornost je na dužnosti da se misli”, zaključak je poslednjih “Noćnih razgovora” održanih u okviru festivala “Slobodna zona”.

Poslednjeg dana festivala, 7. novembra, publika “Slobodne zone” će imati priliku da pogleda filmove: “Odri Lord”, “Tvoja lepota ne znači ništa”, “Ratni reporter”, “Barbara”, kao i film “Fudbaleri buntovnici”, čijoj projekciji će prisustvovati i akter filma, legendarni kapiten Fudbalskog kluba Sarajevo Predrag Pašić, koji će i zatvoriti festival.

Podsećamo da će se 8. novembra u Dvorani kulturnog centra i Domu omladine održati “Slobodna zona na bis”, gde ćete moći da pogledate filmove: “Hana Arent”, “Fudbaleri buntovnici”, “Marli”, “Ambasador”, “Gde idemo sada”, “Gospodin Lazar”  i film iznenađenja “Film mobilnim”.

Editors choice