Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Sve Almodovarove muze

Sve Almodovarove muze

Filmovi Pedra Almodovara su u isto vreme komični i tragični, kao što je i sam život mešavina smeha i tuge. On u njima daje socijalni komentar na današnju Španiju, neprihvaćenost subkultura, istražuje ljudsku prirodu i seksualnost. Međutim, iznad svega, Almodovar se obraća ženama, one su njegove heroine i inspiracija.

U različitim stadijumima svog stvaralaštva Almodovar je imao nekoliko muza, glumica za koje je bukvalno pisao uloge koje će ih proslaviti, a to su postale i neke od najbolje napisanih ženskih likova u istoriji filma.

Almodovarova prva muza bila je Karmen Maura (Carmen Maura), koja je igrala u sedam njegovih filmova, od kojih su najpoznatiji “Matador” i “Žene na ivici nervnog sloma”. Almodovar čak naziva period osamdesetih kao “godine Karmen Maure” i tvrdi da je u to vreme Karmen bila jedina koja ga je u potpunosti razumela kao reditelja. Ipak, kada su postali suviše bliski došlo je do razlaza, a do pomirenja dolazi tek 2006. godine kada je Karmen zaigrala u njegovom filmu “Povratak”.

carmen maura antonio banderas women on the verge of a nervous breakdown pedro almodovar Sve Almodovarove muze

Karmen Maura i Antonio Banderas u "Žene na ivici nervnog sloma"

Viktorija Abril (Victoria Abril) bila je druga rediteljeva inspiracija. Neobično lepa i senzualna, a kao i Karmen Maura sposobna da u isto vreme bude smešna i dramatična, ova glumica postigla je internacionalni uspeh glumeći u Almodovarovim filmovima “Veži me”, “Visoke potpetice” i “Kika”.

Marisa Peredes (Marisa Paredes) je igrala u Almodovarovim filmovima nezavisne, jake žene, samocentrične i sa malom dozom Bet Dejvis (Bette Davis) u sebi. Njihovi zajednički filmovi su “Cvet moje tajne”, “Visoke potpetice”, “Sve o mojoj majci” i najnoviji “Koža u kojoj živim”.

Abril Sve Almodovarove muze

Viktorija Abril u "Veži me"

Rosi de Palma (Rossy de Palma) je glumica koju mnogi opisuju kao hodajuću Pikasovu sliku. Otkrio ju je upravo Almodovar, u jednom kafiću u Madridu i dao joj malu ulogu u filmu “Zakon požude”. Teško se može reći da je ona Almodovarova muza u smislu u kojem su to Viktorija Abril ili Penelope Kruz (Penelope Cruz), ali Rosi je svakako bila njegova inspiracija za slobodne, pomalo muškobanjaste i duhovite žene. Igrala je u četiri njegova filma: “Zakon požude”, “Kika”, “Žene na ivici nervnog sloma” i “Cvet moje tajne”.

Rossy de Palma Sve Almodovarove muze

Rosi de Palma (desno) i Veronica Forke u filmu "Kika"

Penelope Kruz je Almodovarova najpopularnija i najpoznatija muza. Kada je bila tinejdžerka gledala je njegov film “Veži me” i odlučila da postane glumica. Sa 23 godine dobija malu ulogu u Almodovarovom filmu “Živo meso”. Njihova saradnja se nastavlja sa filmovima “Sve o mojoj majci”, “Povratak” i “Slomljeni zagrljaji”.

penelope Sve Almodovarove muze

Penelope Kruz i Pedro Almodovar (promo slike za film Slomljeni zagrljaji). O njihovoj vezi Almodovar je rekao: "We operate like lovers. So while we don't have the pleasures of sex, we don't have the complications of sex either. We work really well as a couple who don't sleep together."

Elena Anaja (Elena Anaya) je najnovija Almodovarova muza. Ova tridesetšestogodišnja glumica igrala je u Almodovarovom filmu ”Pričaj sa njom”, a igra i glavnu ulogu u njegovom najnovijem filmu koji iščekujemo ”Koža u kojoj živim”.

elena anaya almodovar la piel que habito Sve Almodovarove muze

Elena Anaja u filmu "Koža u kojoj živim"


Nevena Ilić – pravnik i self-described nerd. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Editors choice