Dugom braku između knjiga i filmskog sveta izgleda da predstoje dobri trenuci. Najnovije filmske adaptacije poznatih klasika i novijih romana deluju obećavajuće (tipujem jedino da su novi “Orkanski visovi” mali promašaj). Krajem ove i u sledećoj godini očekuju nas:

Služavke (The Help)

sluzavke Filmske adaptacije o kojima se priča

Služavke je film snimljen po istoimenom bestseleru Ketrin Stoket (Kathryn Stockett). Radnja filma smeštena je  u šezdesete godine XX veka u Misisipiju. To je priča o mladoj, bogatoj Ketrin koja želi da postane pisac, ali za svoj roman bira nezgodnu temu, a to je način na koji je crna posluga tretirana od strane bogataških, južnjačkih familija u to vreme (inače vreme borbe za građanska prava). Glavne uloge u filmu tumače Ema Stoun (Emma Stone), Oktavia Spenser (Octavia Spencer) i Viola Dejvis (Viola Davis). Ovaj film se prikazuje od avgusta u Americi i obara sve rekorde gledanosti, a u naše bioskope stiže na jesen.

Dnevnik ruma (The Rum Diary)

rum diary johnny depp Filmske adaptacije o kojima se priča

Još jedan dokaz da Džoni Dep (Johnny Depp) ima oko za dobar filmski materijal je učešće u adaptaciji bestselera “Dnevnik ruma”, čuvenog američkog novinara i pisca Hantera S. Tompsona (Hunter S. Thompson).

Tompson i Džoni Dep su dugogodišnji prijatelji i Dep je njegov veliki fan. Tompson je poznat po romanu “Paranoja u Las Vegasu” (“Fear and Loathing in Las Vegas”), po kome je već snimljen istoimeni  film u režiji Teri Gilijama (Terry Gilliam) 1998. godine sa Džonijem u naslovnoj ulozi.

U “Dnevniku ruma”, Džoni Dep igra američkog novinara koji putuje u Portoriko pedesetih godina XX veka i tone u očaj, ali na zabavan način, zajedno sa rumom. Pored Džoni Depa, u filmu igraju Amber Herd (Amber Heard) i Aron Ekhart (Aaron Eckhart), a u američke bioskope stiže u oktobru.

Opasni metod (A Dangerous Method)

A Dangerous Method movie stills 3 Filmske adaptacije o kojima se priča

Stari dobri Dejvid Kronenberg (David Cronenberg) ovog puta je bio inspirisan istorijskim romanom “Veoma opasan metod” (“A Most Dangerous Method”) Džona Kera (John Kerr) iz 1993. godine. “Opasni metod” istražuje vezu između Karla Junga (Carl Jung), Sigmunda Frojda (Sigmund Freud) i ruskinje Sabine Špilrajn (Sabina Spielrein), jedne od prvih žena psihoanalitičara i Jungove ljubavnice. Ovaj film ima obećavajuću glumački postavu, budući da su uloge poverene Vigu Mortensenu (Viggo Mortensen), Majklu Fasbenderu (Michael Fassbander), Vinsentu Kaselu (Vincent Cassel) i Kiri Najtli (Keira Knightley). Svetska premijera planirana je za novembar.

Limar, krojač, vojnik, špijun (Tinker, Taylor, Soldier, Spy)

tinker tailor soldier spy movie Filmske adaptacije o kojima se priča

“Limar, krojač, vojnik, špijun” je britanski špijunski roman Džona Le Karea (John Le Carre) iz 1974. godine o agentu Džoržu Smajliju koji se vraća iz penzije da bi razotkrio ruskog agenta. Reditelj ovog filma čija je radnja smeštena u sedamdesete godine XX veka je Tomas Alfredson (Tomas Alfredson), a ono što će sigurno privući publiku je fantastična glumačka postava. Pravi mali britanski raj u ovom filmu čine Geri Oldman (Gary Oldman), Kolin Firt (Colin Firth), Tom Hardi (Tom Hardy), Mark Strong (Mark Strong) i Benedikt Kumberbac (Benedict Cumberbatch). Film stiže u svetske bioskope u decembru.

Džejn Ejr (Jane Eyre)

jane eyre 2011 movie Filmske adaptacije o kojima se priča

“Džejn Ejr” je jedan od najpopularnijih i najcenjenijih romana engleske književnosti. Priča Šarlot Bronte (Charlotte Bronte) o mladoj guvernanti Džejn koja se zaljubljuje u svog gazdu, misterioznog Ročestera je više puta adaptirana za film. Najslavnija filmska verzija je ona iz 1943. godine, u kojoj je pomalo mousy Džejn igrala glumica Džoan Fontejn (Joan Fontaine), a nabusitog i ogorčenog, a opet strangely attractive Ročestera Orson Vels (Orson Welles).

Nova verzija “Džejn Ejr” reditelja Kari Fukunage (Cary Fukunaga), poznatog po filmu “Bez imena” (“Sin nombre”) prikazuje se u svetskim bioskopima od marta i kritičari je hvale kao najbolju adaptaciju romana.

Romantičnu Džejn igra mlada australijska glumica Mia Vasikovska (Mia Wasikowska) koja se proslavila u “Alisi u zemlji čuda” (“Alice in Wonderland”) Tima Bartona (Tim Burton), a uloga Ročestera dodeljena je Majklu Fasbenderu (Michael Fassbender).

Orkanski visovi (Wuthering Heights)

wuthering heights 2011 01 Filmske adaptacije o kojima se priča

Status najboljeg Bronte romana ima upravo tragična priča o star-crossed lovers Hitklifu i Ketrin – Orkanski visovi. Ovaj roman Emili Bronte (Emily Bronte) takođe je više puta adaptiran za film. Do sada najuspešnije verzije su ona iz 1939. godine sa Lorensom Olivijeom (Laurence Olivier) i Merl Oberon (Merle Oberon) u režiji Vilijama Vajlera (William Wyler) i autentičnija verzija iz 1992. godine sa Rejfom Fajnsom (Ralph Fiennes) i Žilijet Binoš (Juliette Binoche). Vredan pomena je i TV film iz dva dela, snimljen 2009. godine sa neverovatno talentovanim britanskim glumcem Tomom Hardijem u ulozi Hitklifa.

Nova verzija “Orkanskih visova” u svetske bioskope stiže u novembru, a u glavnim ulogama su manje poznati glumci Kaja Skoledario (Kaya Scoledario) i Džejms Hovson (James Howson). Interesantno za ovu verziju jeste što će ovo biti prvi film u kome Hitklifa tumači crni glumac.

Ana Karenjina (Anna Karenina)

anna Filmske adaptacije o kojima se priča

Roman Lava Tolstoja “Ana Karenjina” ekranizovan je čak 13 puta, ali nijedna verzija nije uspela da zaista proprati tragičnu priču o nesrećnoj sudbini Ane Karenjine i njenoj ljubavi prema grofu Vronskom. Takođe, liku Ljevina, koji je podjednako bitan kao i Ana u skoro svim filmskim verzijama, posvećena je veoma mala pažnja. Kada su američke verzije u pitanju, Ana Karenjina je malo poetičniji, romantični film o ženi koja je rođena u pogrešno vreme, a kada je reč o dosadašnjim ruskim verzijama one su slabo režirane i nedostaje im filmske magije (a bilo bi divno pogledati dobru rusku verziju).

Britanski reditelj Džo Rajt (Joe Wright), poznat po uspešnim filmovima “Gordost i predrasude” (“Pride and Prejudice”) i “Pokajanje” (“Atonement”) odlučio je da snimi novu Anu Karenjinu. Ulogu Ane igraće Kira Najtli, koja se slobodno može nazvati Rajtovom muzom i koja je igrala glavne ženske uloge u pomenutim filmovima. Zanimljivo je to da će Aninog neprivlačnog, hladnog muža Karenjina igrati Džud Lo (Jude Law). Uloga grofa Vronskog pripala je Aronu Džonsonu (Aaron Johnson) koji je igrao mladog Džona Lenona (John Lennon) u filmu “Dečko koji ne obećava” (“Nowhere Boy”). Ko će igrati Ljevina još nije objavljeno, a očekuje se da će film biti u bioskopima 2012. godine.


Nevena Ilić – pravnik i self-described nerd. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Comments