Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Ženska solidarnost je moguća i (više nego ikad) poželjna

Žena ženi može (i mora) biti prijatelj. U najnovijoj filmskoj adaptaciji dešavaju se i trenuci sukoba mišljenja i ozbiljnih svađa sestara; u trenutku besa, jedna od sestara, pronalazi roman na kome je Džo vredno radila i spaljuje ga; ipak, kada joj je bila potrebna pomoć, Džo joj spašava život i zaboravljaju na sve nesuglasice. Čini se da je više nego ikada važno da razumemo, ohrabrimo i podržimo jedna drugu umesto da jedne drugima budemo “kamen spoticanja”. U još uvek pretežno muškom svetu, jedne druge bi trebalo da inspirišemo i motivišemo da svakodnevno budemo sve bolje verzije sebe kako bismo sačuvale slobodu, samopoštovanje i samostalnost.

View this post on Instagram

🌸 @littlewomenmovie

A post shared by Emma Watson (@emmawatson) on

Imaš pravo da tvoji snovi budu drugačiji od svega “društveno prihvatljivog”

Sasvim je u redu ako poput Džo želiš da radiš na sebi, svom obrazovanju, karijeri i ne razmišljaš o formiranju porodice (bilo trenutno ili inače). “Društveno prihvatljivo” ne mora biti najbolje za tebe jer svaka od nas je posebna. Ti najbolje znaš šta je ono u čemu si najbolja, koje su tvoje snage, a koji strahovi i slabosti, šta je ono što vidiš kao svrhu svog postojanja, šta je ono o čemu sanjaš. I to je nešto o čemu odlučuješ isključivo ti, a nikako okruženje ili društvene norme.

View this post on Instagram

🎭 #LittleWomenMovie

A post shared by Emma Watson (@emmawatson) on

U redu je ako želiš da se posvetiš isključivo porodici

Najstarija sestra Meg u jednom trenutku odlučuje se na brak, što izaziva tugu kod Džo. Međutim, kao što je sasvim u redu ukoliko želiš da se posvetiš isključivo karijeri, u redu je i ako je tvoj san da stvoriš divnu porodicu kojoj ćeš posvetiti sve vreme ovog sveta. Naravno, u redu je i ako želiš da balansiraš između porodičnog života i odabrane karijere. U suštini, sve ono što te čini srećnom i zadovoljnom, a samim tim dobrom (ćerkom, prijateljicom, sestrom, suprugom, majkom, devojkom) je sasvim u redu. Nemoj nikada pomisliti da radiš nešto pogrešno ukoliko je tvoj fokus samo porodica. Naravno, sve dok je to isključivo tvoj izbor.

Samostalnost je pre svega u glavi, a ne u društvenim okolnostima

Ma koliko da su okolnosti teške i da nam ne idu na ruku (kao što je često bio slučaj u “Malim ženama”, na primer kada Džo bezbroj puta biva odbijana jer se njen roman ne završava sa “živeli su srećno do kraja života”, odnosno žena nije na kraju udata, a kako kaže izdavač “mora biti udata ili umreti”) uvek imamo sebe i uvek bi trebalo da verujemo u svoj put. Samostalnost je pre svega naš osećaj, hrabrost i vera da smo spremne da se borimo za sve stvari koje su nam u životu važne. Jer ukoliko verujemo u to, stvaraćemo same prilike i učiniti da tako zaista i bude.

Biti jaka ne znači biti sama

U nekom trenutku, Džo ipak bira da svoj do tada usamljenički život spisateljice oplemeni tako što će u njega uvesti i nekoga koga voli. Činjenica da neretko možemo sve same, ne znači da ne bi trebalo da dozvolimo nikome da nam se približi i uveri nas da ne moramo same. Samostalnost i snaga ne isključuju postojanje emotivnog partnera u našem životu, naprotiv.

Sestre Marč naučile su nas puno i o ženstvenosti. Ženstvenost je i hrabrost da, iako same ponesemo svoje kofere, krenemo otvorenog srca dalje očekujući fatalni susret koji će nas uveriti da je ipak, uvek lepše kada ne moramo sve same. Ženstveno je i kada umemo da pružimo podršku drugim ženama u nekim njihovim poduhvatima i borbama, tugama i srećama koje su uvek vrlo bliske našim. I kada se radujemo, smejemo ili plačemo ne razmišljajući o tome da li u tom trenutku izgledamo najspektakularnije na svetu jer znamo da smo u očima onih koji nas vole najbolje. Kada težimo tome da budemo najbolja verzija sebe, kako bismo ono najbolje pružile i svetu oko sebe. Ali, svakako i kada umemo da oprostimo sebi greške koje je sasvim ljudski praviti. I kada priznamo da nam pažnja, ljubav i podrška, kao i svima, i te kako prijaju.

Naslovna fotografija: instagram.com/littlewomenmovie

Vladislava Milovanović

Editors choice