Možda često zamišljate kako se posle napornog poslovnog dana vraćate u svoj opuštajući minimalistički dom, ali jednostavno ne znate odakle da krenete kako biste ostvarili ovakvu zamisao. Možda mislite da je suviše kasno da postanete minimalista, jer – šta ćete učiniti sa svim svojim stvarima?

Pa razmislite ponovo, jer dizajneri dokazuju da nikad nije kasno da svoj dom učinite minimalističkim, pa nam predlažu ovih 8 koraka da to postignemo i unesemo jednostavnost u naš intimni prostor. 

Birajte nameštaj sa duplom svrhom

Minimalistički domovi nisu puni nameštaja, pa izabrani komadi moraju biti ultra-utilitaristički. To su oni sa više funkcija, kao što je, na primer, sofa, klupa ili tabure sa prostorom za odlaganje – što u velikoj meri štedi na prostoru, pa svaki komad možete napuniti stvarima koje ne želite da budu vidne ili da se o njih spotičete – posteljinom, prekrivačima, igračkama itd. Takođe, otoman sa skladištenjem je sjajna ideja kad vam dolaze gosti, i može služiti i kao pomoćni stočić ili oslonac za noge. Uz ovo, i konzola sto može ujedno biti i radni. Korpe i kutije, takođe, služe za odlaganje stvari dok prostoru obezbeđuju potrebnu teksturu.

Unesite prirodne i zelene elemente

Biljke su više nego dobrodošle u minimalističkim prostorima, jer oplemenjuju, osvetljavuju i unose kiseonik u čitav dom. One su ujedno i savršen dekorativni detalj, pa prostor ne morate dodatno opremati drugim dekorativnim elementima. Prirodni detalji su apsolutni must-have svakog minimalističkog doma, pa nameštaj od drveta i kristali donose optimalnu estetsku dozu i podstiču pozitivne vibracije u celom prostoru. 

Odložite bespotrebne predmete

Kao što smo i malopre napomenuli, sve ono što ne želite da bude vidno ili što vam predstavlja bilo kakvu prepreku u hodu, treba da odložite. Ovo je esencijalna polazna tačka u minimalizmu. Izbacite, poklonite stvari koje vam više nisu potrebne i koje ne želite. Ovo se ne odnosi samo na dekorativne elemente, već i na odeću, beauty ambalaže i posuđe koje zauzima veliki prostor. Zavirite u svoj orman – ako nešto niste nosili preko godinu dana, izvesno je da nećete ni nositi. Odnesite odeću u dobrotvornu organizaciju. Nekome je sigurno potrebna. 

Pročitajte i ovo: Ovo su letnji trendovi koji će vas inspirisati u uređenju balkona

Prigrlite pravilo – jedan za jedan

Neverovatno je to koliko jedna osoba može akumulirati stvari u kratkom vremenskom periodu. Prazne kuhinjske fioke, orman u spavaćoj sobi ili police u kupatilu koje ste zatekli kad ste se uselili, odjednom su pune stvari koje ne koristite i koje skupljaju prašinu. Čak i ako ih ne vidite, ovi predmeti zauzimaju dragoceni prostor vašeg doma. Pravilo jedan za jedan je, takođe, neizostavni pristup u minimalizmu, što znači da – kad kupite novi par obuće – donirajte stariji par. Ovo obezbeđuje prostorni balans, koji odiše energijom.  

Smisleno unosite aksesoar

Slično prethodnom, nije potrebno da ističete već akcentovane predmete samo zato što tome služe, već se ne treba plašiti ni praznih zidova. Postoje i drugi načini za inkorporiranje upečatljivih predmeta koji su ujedno estetski zadovoljavajući i funkcionalni. Na primer, poslužavnici na stočiću za kafu ili toaletni sto ili komoda daju dekorativni stilski element celom prostoru. Ako dobijete poklon koji se ne slaže u vašem prostoru, možete ga fotografisati za uspomenu, a potom ga donirati, jer će drugome biti idealan.

Ne zaboravite na moć svetlosti

U svakom prostoru, ali posebno u minimalističkom – svetlo je sve. Od prirodnog do ambijentalnog, sa svojim planom svetlosti možete kreirati raznoliku atmosferu. Najpre treba da obezbedite dovoljnu količinu dnevne svetlosti koja unosi život svakom domu. Zavese nek budu tanje i lepršave, jer minimalistički prostor nije mesto za debele, teške drapete smelih boja. Uz ovo, nabavite stone i podne lampe koje će na odgovarajući način osvetliti celokupni ambijent i u toku noći.

Pročitajte i ovo: Letnji trendovi u dizajnu enterijera – boho, plavetnilo i školjke

Sve pojednostavite

Prioritet nek vam budu jednostavni oblici neutralnih monohromatskih boja, koji su vizuelno lepi na oko, unoseći veliku dozu zanimljivosti i topline u prostor.

Prigrlite putovanje

Zapamtite, nijedan minimalistički prostor to ne postaje istog trenutka – i ne treba da ostane. To je proces koji može postati uživanje. Kada krenete korak po korak od navedenih predloga, bićete zadovoljni kako će vam se to isplatiti na duže staze. 

Naslovna fotografija: instagram.com/interiorbysarahstrath

Dušan Veselinović

Comments